Следвайте Гласове в ТелеграмВъв втория ден на национален траур България се

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВъв втория ден на национален траур България се
Коментари Харесай

Патриарх Неофит бе погребан в Света Неделя

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Във втория ден на народен печал България се елементарни с патриарх Неофит. Негово Светейшество умря в нощта на 13 март след дълготрайно боледуване, а през днешния ден той бе заровен в църквата " Света Неделя " в София.

От рано сутринта стотици миряни, представители на българското и задгранично духовенство се стекоха в храм-паметника, с цел да почетат паметта на патриарха. Почетен часовой от гвардейци е ситуиран към ковчега с тленните остатъци на Неофит, съобщи БГНЕС.

Първо беше отслужена заупокойна Света Литургия. Стотици искащи се поклониха пред патриарха, измежду тях бе и последният български цар и някогашен министър-председател Симеон Сакскобургготски, който откакто се сбогува, зае своето място до царския престол в катедралния храм.

Президентът Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, министър-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, както и кметът на Столична община Васил Терзиев също участваха на литургията.

Вселенският патриарх Вартоломей дойде към 10:15 ч. Малко след 11:30 ч. той оглави опелото за българския патриарх и дружно с представителите на останалите поместни православни църкви приказва и пя на гръцки.

След като бе опят, патриарх Неофит бе пренесен до своя финален дом - митрополитския храм " Света Неделя " със същия лафет, който е употребен през 1943 година за погребението на цар Борис III. Той бе възложен на БПЦ от Българската войска, дружно с БТР, който го теглеше по време на литийното шествие.

Тленните остатъци на Неофит бяха доставени до особено квалифицирания гроб в църквата " Света Неделя ". Ковчегът беше пренесен под звуците на траурния марш, носен от гвардейци. Камбанен тон огласяше пространството.

На място участваха представители на българския църковен и политически хайлайф. Митрополитите се молиха за упокой на душата на патриарха. Площадът към църквата бе изпълнен от десетки жители.

Източници: dnes.dir.bg, dariknes.bg, " 24 часа "

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР